Дев’ять українських веслувальників стартують на чемпіонаті світу з параканое, який відбудеться в Копенгагені з 16 по 18 вересня. Вони виступатимуть в 10-ти видах програми (фото: 24 серпня 2019 року. Сегед. Чемпіонат світу. Збірна України з параканое завоювала 4 медалі).

ЗБІРНА УКРАЇНИ

У складі збірної України стартують 2-разовий паралімпійський чемпіон Сергій ЄМЕЛЬЯНОВ (KL3) і срібна призерка Паралімпійських ігор Марина МАЖУЛА (KL1), які представляють Волинську область. Також в Данії вийде на воду ще один срібний призер Токіо Микола СИНЮК (Рівненська, KL2). Крім медалістів Паралімпіади-2020, Наталія ЛАГУТЕНКО (KL2, VL3, Рівненська), Володимир ВЕЛЬГУН (KL2, Рівненська), Андрій СІВИХ (KL3, Волинська), Андрій КРИВЧУН (VL2), Назар ЗАГОРОДНЄВ (KL1, обидва – Полтавська) і Владислав ЄПІФАНОВ (Черкаська, VL3).

Головним тренером збірної України є В’ячеслав ЗАГРЕБА.

УКРАЇНЦІ НА ЧЕМПІОНАТАХ СВІТУ

Провідний український параканоїст Сергій ЄМЕЛЬЯНОВ є триразовим чемпіоном світу (2017, 2018, 2019). Відзначимо, що Сергій не програє на великих міжнародних змаганнях з моменту перемоги на Паралімпійських іграх-2016.

Марина МАЖУЛА є чемпіонкою світу 2018, 2019, Наталія ЛАГУТЕНКО є володаркою 1-ю срібною та 5-ти бронзових медалей чемпіонату світу (вперше – в 2013-му), а Микола СИНЮК підіймався на третю сходинку пєдесталу світового форуму-2017.

ЧЕМПІОНАТ СВІТУ-2019

На попередньому чемпіонаті світу українські спортсмени завоювали 4 медалі, з яких 3 золоті. Чемпіонами світу стали тоді Микола ФЕДОРЕНКО (Полтавська), Сергій ЄМЕЛЬЯНОВ та Марина МАЖУЛА, Наталія ЛАГУТЕНКО завоювала бронзову медаль. Збірна України посіла тоді 2-е місце в командному заліку – 4 медалі (3-0-1).

ЧЕМПІОНАТ СВІТУ-2021

Саме змагання параканоїстів і відкриють чемпіонат світу в Данії 16 вересня, о 10.00 (результати-онлайн).

КЛАСИ В ПАРАКАНОЕ

Два основних типи човнів в параканое - байдарки (K) і полінезійське каное з аутрігером тобто балансиром (VL).

KL1/VL1: Спортсмени з дуже обмеженою функцією тулуба і повною відсутністю функцій ніг, їм необхідно використання спеціального сидіння з високою спинкою.

KL2/VL2: Спортсмени з частковою функцією тулуба і ніг, здатні сидіти в каяку, але можуть використовувати спеціальні сидіння.

KL3/VL3: Спортсмени з хорошою функцією тулуба і часткової функцією ніг, здатні сидіти, нахиляючись вперед під час веслування і мають можливість використовувати під час веслування хоча б одну ногу / протез.

Пресслужба ФКУ



Новини Україна

05 травня 2024

Юрій ЛИСЯНИЙ: «В боротьбі за олімпійську ліцензію хлопці мають відпрацювати на 110%»

Старший тренер збірної України Юрій ЛИСЯНИЙ відповів на питання «Веслування України» за підсумками Кубку України,…
04 травня 2024

Роман БУНДЗ: «Віталій Вергелес і Андрій Рибачок заряджені на завоювання олімпійської ліцензії»

Старший тренер збірної України Роман БУНДЗ в інтерв’ю «Веслування України» поділився враженнями від Кубку України,…
01 травня 2024

Марія ПОВХ: «Націлена на завоювання олімпійської ліцензії для України»

Луцька байдарочниця Марія ПОВХ, яка завоювала право взяти участь в олімпійській кваліфікації, поділилася своїми враженнями…

Міжнародні новини

07 травня 2024

В середу українські веслувальники розпочнуть боротьбу за останні олімпійські ліцензії

Сайт міжнародної федерації каное опублікував остаточні стартові протоколи олімпійської кваліфікації, який відбудеться 8-9 травня в…
06 травня 2024

Владислав ВОЛОШИН: «Задача-максимум на олімпійській кваліфікації – завоювання ліцензії»

19-річний южненський байдарочник Владислав ВОЛОШИН відповів на питання «Веслування України» перед стартом олімпійської кваліфікації в…
04 травня 2024

Україна вимагає відсторонення спортсменів росії і білорусії від участі в олімпійській кваліфікації

НОК України, Мінмолодьспорт України і Федерація каное України вказали керівництву Міжнародного олімпійського комітету та Міжнародної…