Чемпіон світу і Європейських ігор Олег КУХАРИК під час прямого ефіру в Інстаграмі @canoe_mykolaiv розповів про підготовку до олімпійського сезону, пригадав головну гонку життя і поділився очікування від Кубку України. Найцікавіше із годинного ефіру – в нашому матеріалі.

АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

- Олеже, розпочнемо з актуальних новин. Бачили в сторис на Інстаграм-акаунті «Energy circle» розпакування однойменного човна. Це новий човен?

- Ні, це наш човен, в який ми сіли в 2021-му році і досягли всіх успіхів за цей період, а новий човен ми отримали, коли були на зборі в Португалії. На новому човні були деякі допрацювання від «Нело», зокрема, спеціальний руль. І ми виходили на воду на тому човні.

- Як враження?

- Як сказати (посміхається). Своє воно завжди краще і ближче. Крім того, наш більш жорсткий. Човни, як відомо, зроблені з вуглеволокна. Ми робимо висновок про якість човна по ії жорсткості. Чим жорсткіше човен, ти краща вона для нас, оскільки у нас в екіпажі всі хлопці міцної статури. І ми пройшли до висновку, що наш човен, на якому виступаємо з 2021-го року, поки що найкращий з тих, в яких нам доводилося сидіти.

- Тобто ви плануєте на ньому поїхати в Париж-2024?

- Скоріше за все, так. Тим більше, у нас на човні є спеціальна наліпка "Win" з компасом, який вказує шлях до перемоги (win - перемагати, англ.). До неї і прямуємо.

Worlds day3 29

18 вересня 2021. Копенгаген. Чемпіонат світу. Перша перемога української байдарки-четвірки Олег КУХАРИК/ Дмитро ДАНИЛЕНКО/ Ігор ТРУНОВ/ Іван СЕМИКІН.

- Зараз триває заключний етап підготовки: в Конче-Заспі, з водною підготовкою в Обухові…

- З початком весни і наближенням Кубку України тренування змінилися, ми почали більше працювати більш інтенсивно. Менше силових тренувань. Вони є, але у них дещо інший. Взимку ми більше із силовим компонентом, зараз працюємо над силовою витривалістю. На воді зараз більше дистанційної, повторної роботи, інтервалок так званих. У нас залишився останній етап відбору на Олімпійські ігри, тож ми маємо підійти до нього в більш-менш оптимальній формі.

ПІДГОТОВКА ДО СЕЗОНУ

- Нещодавно ви повернулися з Португалії, де провели заключний закордонний збір. Розкажіть, в цілому, про передсезонну підготовку. Чи відрізнялася вона від попередніх років?

- Так, в попередні роки у нас, можна сказати, була базова підготовка. Коли ми виходили на пік до чемпіонаті світу, Європейських ігор, частіше ми «сиділи в базі». Як каже Олександр Геннадійович (Олександр Сімонов, старший тренер збірної України, який займається підготовкою байдарки-четвірки. – «Веслування України»), цього року у нас реалізація того, що ми напрацювали останні роки.

podgotovka 2024 03

podgotovka 2024 03

Лютий. Белек (Туреччина). Тренувальні будні (зліва направо): Олександр СІМОНОВ, Олег КУХАРИК і Ігор ТРУНОВ

- Як відчуваєте, заходить робота, чи поки складно сказати?

- Робота заходить, але у мене перехід з зимового у весняно-літній сезон завжди проходить непросто. Для мене найважче перейти з такого повільного, скаже так, силового стану в різкий літній.

- Як пройшов збір в Португалії, чим запам’ятався?

- Вперше я побував в Португалії дуже давно, у 2015-му році, на юніорському чемпіонаті світу. Ми жили у Фігуейра-да-Фош, а змагання проходили в Монтемор-у-Велью. Тоді я завоював бронзу в одиночці на дистанції 1000 метрів. Мені дуже сподобалося це місце, зокрема, океан, місцевий клімат. І зараз, після збору в Португалії, а проводився він в Мортагуа, в тренувальному центрі «Нело», можу сказати, що це дуже круте місце для підготовки саме в цей період, в березні, оскільки тут такий середній клімат – ані жарко, ані холодно. Хоча під час цьогорічного збору половину збору було сонячно, другу половину – сиро через дощ. У нас були чудові умови для проживання – ми жили в невеличих домиках-котеджах, по дві людини в кожному. Харчування відрізняється від, наприклад, Конче-Заспи і Туреччини, тим, що вона більше орієнтована саме на спортсменів: більш здорова, більш насичена їжа. Сама база «Нело» завжди приймає спортсменів високого класу, ось і цього разу, крім нас, були діючі чемпіони світу – німецька байдарка-четвірка, знаменита угорка Данута Козак. Це дуже цікаво і пізнавально потренуватися і поспілкуватися з такими спортсменами, обмінятися досвідом. Сподіваюсь, що ми ще туди поїдемо.

- Як проходило спілкування з німцями?

- В один з днів відпочинку у нас було барбекю, в якому взяли участь і німецькі байдарочники, і литовські – теж четвірка, яка буде нашим суперником. Пожарили сосиски, поспілкувалися. Було цікаво, але треба суттєво підтягнути англійську (посміхається). Якщо з литовцями більш-менш знаходили загальну мову, то з німцями – було складніше. Цікаво, що один з німецьких байдарочників, срібний призер Європейських ігор-2023 в двійці – Мартін Хіллер, то він в дитинстві частенько приїжджав на Донеччину, до бабусі.

Взагалі, вийшов дуже крутий збір в плані роботи. Була дуже цікава робота, яку ми виконали, як сказав Олександр Геннадійович, від «А» до «Я». Була нова робота у порівнянні із зимовим періодом, та ще й в такому колоритному місці. Дуже сподобався збір.

- Вже два роки Україна живе у воєнному становищі. Як війна вплинула на підготовку? Як зробити так, щоб діти не втрачали мотивацію займатися спортом у воєнний час?

- Війна вплинула на підготовку лише в межах України. Дякуючи Мінмолодьспорту, у нас є можливість їздити взимку на закордонні збори.

Про мотивацію. Вважаю, що треба проводити якнайбільше таких ось, наприклад, прямих ефірів, більше змагань різного рівня – обласного, міського, навіть районного. Треба максимально залучати дітей до активності. Думаю, що це єдине, що допоможе не втратити мотивацію.

ЛІЦЕНЗІЙНИЙ ЧЕМПІОНАТ СВІТУ

- Ліцензійний чемпіонат світу був чи на найважливішим для вас стартом в кар’єрі, враховуючи, що це була ваша спроба №5 завоювати ліцензію. Перша – навесні 2016-го, коли ви з Віталієм Цурканом боролися за квоту в «двійці, 1000 м», потім чемпіонат світу-2019 і ще два відбори навесні 2021-го. У всіх випадках ви були достатньо близько до ліцензії…

- В 2016-му році я, взагалі, не зрозумів всю важливість змагань: просто їхав на міжнародні змагання (посміхається). Їхав з ціллю показати, як я підготувався упродовж зимової підготовки. Пам’ятаю, що на Кубку України ми в двійці з Віталієм Цурканом на дистанції 1000 м довели на той момент головному тренеру збірної України Олексію Мотову, саме ми заслужили право взяти участь у відборі, а не інші хлопці, які планувалися. Але такого настрою, що ми змагаємося за олімпійську ліцензію, не було.

В 2019-му році була друга історія. Звісно, зараз, зробивши аналіз, розумію, що зробили не так. Тоді я вже був у двійці з Олександром Сиромятниковим, і у нас з ним вийшов непоганий сезон – у червні, як ви пам’ятаєте, ми взяли срібну медаль Європейських ігор. Мені здається, що треба було тоді планувати пік саме на ліцензійний чемпіонат світу. Ліцензійні чемпіонати світу – це найзначніші поки старти в мої кар’єрі, адже саме до них спортсмени підходять в найкращий формі, щоб відібратися на Олімпійські ігри.

Минулого року, на чемпіонаті світу в Дуйсбурзі мені вже було не так сумно і одиноко, як, наприклад, в 2021-му, на відборах на Олімпіаду в Токіо: в Німеччині я був в оточенні сильних та міцних хлопців, які пройшли серйозну підготовку. Цю впевненість ми передаємо один одному. Те, що відбувалося навколо, нас не цікавило – ми об’єдналися в наше енергетичне коло, і це додавало нам спокою.

- Фінальна гонка чемпіонату світу напевно найголовніша на той момент в кар’єрі. Пригадайте, будь ласка ії…

- На тому чемпіонаті світу була доволі цікава програма. В перший день – попередній заїзд, з якого в півфінал виходили шість човнів, і ми розцінювали це як тренування, а ось в другий вже дві гонки – півфінал і фінал. Ми розуміли, що нам треба викластися не одного разу, а два. Трохи напружувало, що фінальну гонку, через погодні умови, постійно відкладали, але, з іншого боку, це дало більше часу для відпочинку та налаштування на фінал. Очікування трохи затягнулося, а ми вже хотіли вийти на старт і показати, на що ми спроможні.

- Гонка пройшла за планом?

- Так. Звичайно, хотілося виграти ці змагання, але, як каже історія, ті, хто виграють ліцензійний чемпіонат світу, поступаються на Олімпійських іграх. Ми були близькі до перемоги, стали третіми, що свідчило про те, що нам було, над чим працювати і, скоріш за все, ще є. Ідеальну гонку ми націлюємося показати на Олімпійських іграх, які звісно, важливіші, ніж чемпіонат світу, навіть ліцензійний.

podgotovka 2024 03

podgotovka 2024 03

РІДНА БАШТАНКА

- Минулого року ви зі своїми напарниками по четвірці побували на «Закритті сезону» в Баштанці, яке вийшло дуже яскравим…

- Враження були дуже цікаві і дуже дивні. Я немов окунувся в дитинство, коли ще сам змагався на цій водоймі. Дуже приємно побачити людей, поряд з якими я зростав – тренерів, спортсменів, з якими колись змагався, свою однокласницю Катю Нестерову, яка зараз працює тренером. Та й, взагалі, атмосфера на змаганнях дуже доброзичлива, домашня, можна сказати. Нас по-доброму зустріли, нагодували дуже смачною їжею (сміється).

Потроху оновлюється і база, що дуже радує, оскільки я пам’ятаю, якою вона була в моєму дитинстві. Сподіваюсь, що будуть запрошувати нас і надалі і, головне, щоб у нас виходило по часу.

- В період зимової підготовки був зроблений ремонт приміщень, покрівлі, тож приїдете після Олімпіади, взагалі, не впізнаєте рідну базу…

- Все може бути. До речі, зовсім недавно, я між зборами опинився в Баштанці і мені обов’язково треба було вийти на воду, що я, власне й зробив. Вперше, напевно, з років десять. І хочу сказати, що в дитинстві зовсім по-іншому дивився на цю водойму, вона здавалася набагато більшою, ніж зараз (сміється). Після тренувань і виступів на великих водоймах Баштанська «вода» здається маленькою. Але для місцевих змагань, на дистанціях 200, 500 і 1000 м, як на мене, це ідеальне місце.

zolota osen 027

СЕЗОН-2024

- І на завершення бесіди, Олеже, ваші побажання веслувальникам України перед стартом олімпійського сезону.

- Перед усім, реалізувати себе, видати увесь максимум, що ви напрацювали. Нам побажаю добитися поїздки на Олімпійські ігри, і щоб там все пройшло за планом. Терпіння всім!

- Зі свого боку «Веслування України» бажає четвірці чемпіонів світу у складі Олега Кухарика, Дмитра Даниленка і Івана Семикіна відібратися на Олімпійські ігри і достойно представити України в Парижі-2024!

podgotovka 2024 03

Влад ЄФІМОВ, «Веслування України»



Новини Україна

28 квітня 2024

Ігор НАГАЄВ: «У нас є непогані шанси завоювати декілька ліцензій для України на олімпійському відборі»

Головний тренер збірної України Ігор НАГАЄВ в інтерв’ю «Веслуванню України» підбив підсумки Кубку України і…
25 квітня 2024

Визначилися всі учасники олімпійської кваліфікації з веслування

За підсумками Кубку України, який відбувся в Умані, визначилися учасники європейської олімпійської кваліфікації з веслування…
21 квітня 2024

В перший день Кубка України визначилися три екіпажі-учасники олімпійської кваліфікації

За підсумками ранкової сесії першого дня Кубка України визначилися перші учасники європейської олімпійської кваліфікації. Денна…

Міжнародні новини

04 вересня 2023

Ukrainian Athletes Unite for Peace Amidst Ongoing Conflict

The bronze medalists of the recent world championship Oleg KUKHARIK, Dmytro DANYLENKO, Ihor TRUNOV and…
04 вересня 2023

Українські байдарочники провели в Німеччині масштабну акцію проти участі спортсменів росії і білорусії в міжнародних…

Бронзові призери нещодавнього чемпіонату світу Олег КУХАРИК, Дмитро ДАНИЛЕНКО, Ігор ТРУНОВ і Іван СЕМИКІН провели…
25 серпня 2023

Вперше з 2000-го року українські байдарочники виступатимуть на Олімпійських іграх

Збірна України завоювала олімпійську ліцензію на чемпіонаті світу в Дуйсбургу і тепер, вперше з 2000-го…