За підсумками ранкової сесії першого дня Кубка України визначилися перші учасники європейської олімпійської кваліфікації. Денна сесія були зупинена через сильний вітер. Огляд головних подій дня – в нашому матеріалі.

ПІДСУМКИ

У змаганнях, які проходили в неймовірно жахливу погоду – дощ, сильний поривчастий вітер, який викликав хвилі по дистанції, були визначені учасники олімпійської кваліфікації в двійках на дистанції 500 м. В чоловічому каное за ліцензію боротимуться чемпіони України останніх років в цьому виді програми – Віталій ВЕРГЕЛЕС/ Андрій РИБАЧОК, в чоловічій байдарці - молодіжний екіпаж Данііл ПЛАТАШ/ Владислав ЛИСЯНИЙ, в жіночій байдарці-двійці - новостворений екіпаж Людмила КУКЛІНОВСЬКА/ Ганна ПАВЛОВА. В жіночій «каное-двійці, 500», нагадаємо, ліцензія є, але склад екіпажу має визначитися за підсумками національного відбору.

ЧОЛОВІЧЕ КАНОЕ

За складом учасників та рівнем конкуренції змагання чоловіків-каноїстів на олімпійській дистанції чи не найцікавіші на Кубку України

Уявіть: Віталій ВЕРГЕЛЕС/ Андрій РИБАЧОК, Дмитро ЯНЧУК/ Тарас МІЩУК, Павло АЛТУХОВ/ Юрій ВАНДЮК, Тарас КУЗИК/ Володимир САВЧИН, Павло БОРСУК/ Артем ЧЕТВЕРТАК, Едуард ШЕМЕТИЛО/ Олег БОРОВИК. Всі ці екіпажі чи мають нагороди національного і міжнародного рівня, чи сформовані із каноїстів, які мають такі нагороди в одиночці.

Всі ці екіпажі мали певні шанси на перемогу, але на даний момент краще за всіх були готові, краще інших впоралися з важкими погодними умовами переможці головних національних стартів останніх років Віталій ВЕРГЕЛЕС/ Андрій РИБАЧОК. І, схоже, ми можемо запропонувати для «каное-двійки, 500» таку ж аксіому, як для жіночої «байдарки-одиночки, 500 м», яка звучить так: «стартують всі, а перемагає Марія ПОВХ».

Шкода, що не вдалося спостерігати з фінішом гонки знаходяться безпосередньо з його лінії, але ми можемо з впевненістю сказати, що боротьба йшла до останніх метрів: Андрій РИБАЧОК при відповіді на питання, скільки виграли, використав вказівний і великий пальці однієї руки, тобто перевага становила порядка п'ятнадцяти сантиметрів. Можливо, й більше, але Павло АЛТУХОВ і Юрій ВАНДЮК, який відродили свій екіпаж зразку 2020-го року, програли лише 0,25 секунди, і це яскраво свідчить про рівень конкуренції. Далі, з відставанням 0,42 секунди молодіжний екіпаж Тарас КУЗИК/ Володимир САВЧИН, який схоже знову претендуватиме на міжнародні нагороди молодіжних чемпіонатів. Слідом олімпійські призери – Дмитро ЯНЧУК з Тарасом МІЩУКОМ. 1.43,52-1.43,77-1.44,19-1.44,96.

UkrCup day1 medals 9048 2

ЧОЛОВІЧА БАЙДАРКА-ДВІЙКА

Передувала цьому найцікавішому заїзду гонка байдарок-двійок, де «поза конкурсом», що стосується боротьби за участь в олімпійській кваліфікації виступали чемпіони Європейських ігор в цьому виді програми Олег КУХАРИК/ Ігор ТРУНОВ, оскільки завоювали ліцензію в «четвірці» на минулорічному чемпіонаті світу. Вони стали відмінним локомотивом для інших двійок, де в якості основних претендентів розглядалися дві двійки збірної України: Олександр СИРОМЯТНИКОВ/ Валерій ГАРАП і Василь СМІЛКА/ Олександр ЗАЙЦЕВ. За результатами попередніх заїздів на одну з центральний вод потрапив молодіжний екіпаж з міжнародним досвідом Данііл ПЛАТАШ/ Владислав ЛИСЯНИЙ.

Фаворити були поза конкуренції, провівши гонку в своєму темпі, витративши при цьому рівно стільки сил, скільки потрібно для впевненої перемоги і, скоріш за все, як сказав Олег після фінішу, ми побачимо цю двійку і на Олімпіаді. Наскільки очікуваною була перемога лідерів, настільки ж несподіваною була солідна (більше секунди) перевага молодіжного екіпажу над СИРОМЯТНИКОВИМ/ ГАРАПОМ. Темна конячка, як кажуть в таких випадках.

Але це ми з вами не бачили цей екіпаж серед претендентів на олімпійську кваліфікацію, а тренер Юрій ЛИСЯНИЙ саме таку ціль і ставив перед своїми підопічними. Тож для глядачів – сенсація, для тренера – досягнута ціль. Тож вітаємо з появою конкурентоспроможної двійки, котра, як і каное-двійка КУЗИК/ САВЧИН, цілком може розраховувати на медалі цьогорічних молодіжних чемпіонатів світу і Європи.

Отже, п’єдестал в «байдарці-двійці, 500» такий: Олег КУХАРИК/ Ігор ТРУНОВ (1.31,14), Данііл ПЛАТАШ/ Владислав ЛИСЯНИЙ (1.32,77), Олександр СИРОМЯТНИКОВ/ Валерій ГАРАП (1.34,02).

UkrCup day1 25

UkrCup day1 25

ЖІНОЧА БАЙДАРКА-ДВІЙКА

Можливо, комусь хотілося побачити у змаганнях екіпаж, який не раз довів конкурентоспроможність на міжнародному рівні – маю на увазі двійку Марія ПОВХ/ Людмила КУКЛІНОВСЬКА, але життя диктує своє. Людмила стала лідером іншої двійки, де з напарницею Ганною ПАВЛОВОЮ несподівано привезла майже 3 секунди Діані ТАНЬКО/ Наталії ДОКІЄНКО – 1.45,57 проти 1.48,30. Складно сказати, як будуть виглядати переможниці на міжнародному рівні, але потенціал цієї двійки видно неозброєним оком.

UkrCup day1 25

ДЕНЬ ДРУГИЙ

В другий день Кубку України буде повністю закрита програма на дистанції 500 м: розпочнеться змаганнями в одиночці, завершиться - гонками в четвірці.

ДЕНЬ ДРУГИЙ. СТАРТОВІ ПРОТОКОЛИ

Влад ЄФІМОВ, проєкт «Веслування України»



Новини Україна

01 травня 2024

Марія ПОВХ: «Націлена на завоювання олімпійської ліцензії для України»

Луцька байдарочниця Марія ПОВХ, яка завоювала право взяти участь в олімпійській кваліфікації, поділилася своїми враженнями…
28 квітня 2024

Ігор НАГАЄВ: «У нас є непогані шанси завоювати декілька ліцензій для України на олімпійському відборі»

Головний тренер збірної України Ігор НАГАЄВ в інтерв’ю «Веслуванню України» підбив підсумки Кубку України і…
25 квітня 2024

Визначилися всі учасники олімпійської кваліфікації з веслування

За підсумками Кубку України, який відбувся в Умані, визначилися учасники європейської олімпійської кваліфікації з веслування…

Міжнародні новини

03 травня 2024

Став відомий склад учасників олімпійської кваліфікації. Серед них – представники країн-агресорів

Сайт міжнародної федерації каное опублікував попередні стартові протоколи олімпійської кваліфікації, який відбудеться 8-9 травня в…
04 вересня 2023

Ukrainian Athletes Unite for Peace Amidst Ongoing Conflict

The bronze medalists of the recent world championship Oleg KUKHARIK, Dmytro DANYLENKO, Ihor TRUNOV and…
04 вересня 2023

Українські байдарочники провели в Німеччині масштабну акцію проти участі спортсменів росії і білорусії в міжнародних…

Бронзові призери нещодавнього чемпіонату світу Олег КУХАРИК, Дмитро ДАНИЛЕНКО, Ігор ТРУНОВ і Іван СЕМИКІН провели…