За підсумками Кубку України, який відбувся в Умані, визначилися учасники європейської олімпійської кваліфікації з веслування (Сегед, 8-9 травня).

ПІДСУМКИ

В європейській кваліфікації, де в двійках на кону буде по одній ліцензії, а в одиночках – по дві, збірна України буде представлена такими спортсменами:

каное-двійка, 500 м – Віталій ВЕРГЕЛЕС/ Андрій РИБАЧОК (старший тренер збірної – Роман БУНДЗ);

байдарка-двійка, 500 м – Данііл ПЛАТАШ/ Владислав ЛИСЯНИЙ (тренер збірної України з резерву – Юрій ЛИСЯНИЙ); Людмила КУКЛІНОВСЬКА/ Ганна ПАВЛОВА (старший тренер збірної України – Олексій МОТОВ);

байдарка-одиночка, 500 м – Марія ПОВХ (тренери – Роман ПОВХ, Андрій ШЕВЧУК)

каное-одиночка, 1000 м – Павло АЛТУХОВ (тренери – Сергій ЖИЛЯЄВ, Микола МАЦАПУРА);

байдарка-одиночка, 1000 м – Владислав ВОЛОШИН (тренери – Сергій МАЛЬКОВ, Сергій ЧЕРНИШОВ, старший тренер збірної України – Станіслав БОРЕЙКО);

каное-одиночка, 200 м – Анастасія РИБАЧОК (тренер – Дмитро ГРИНЬКО).

qual Olympic 050

qual Olympic 050

qual Olympic 050

БАЙДАРКА-ОДИНОЧКА. МАРІЯ ПОВХ

В перший день, коли учасники змагалися в неймовірно жахливих умовах (сильний поривчастий вітер та дощ), були визначені, як ми повідомляли, володарі путівок в Сегед в трьох видах програми (в «двійках, 500 м»), а в другий, коли природа вже змінила гнів на милость, відбулися олімпійські розбірки лише в одному виді – жіночій «байдарці-одиночці, 500 м».

І в цьому виді, якщо б веслувальні змагання цікавили букмекерів, то на Марію ПОВХ точно би ставки не приймалися, настільки малоймовірним був ії програш. Судіть самі: з 2016-го року, коли вона ставала на старт фіналів головних національних змаганнях, завжди була першою. І тут сенсації не відбулося. Більш ніж впевнена перемога Марії ПОВХ: 14-й раз поспіль в національних змаганнях, тобто майже у всіх, що проводилися з 2016-го року, а пропустила вона такий старт лише одного разу (через декрет в 2022-му): 1.54,44 проти 1.55,50 у Людмили КУКЛІНОВСЬКОЇ.

qual Olympic 050

БАЙДАРКА-ОДИНОЧКА. ВЛАДИСЛАВ ВОЛОШИН

У змаганнях ще в одному класичному виді – чоловічій одиночці, 1000 м – були два фаворити: южненець Владислав ВОЛОШИН і херсонець Олександр СИРОМЯТНІКОВ, оскільки багаторазовий переможець чемпіонатів і Кубку України в цьому виді Віталій ЦУРКАН цього разу в одиночці не стартував. В опитуванні, яке було проведено в групі «Веслування України» у фейсбук, невеличка перевага перед Сиромятніковим віддавалася більш молодому байдарочнику – 39% проти 34%. Ще 29% віддавалися Цуркану - хто ж знав, що він не вийде на старт в цьому виді (своє він візьме в двійці і четвірці).

А ось підсумкова перевага Владислава ВОЛОШИНА на воді виявилася більш солідною, ніж в опитуванні. Як відзначив переможець після фінішу, до позначки «800 м» попереду йшов Олександр СИРОМЯТНІКОВ, але потім він пішов відпрацьований на тренуваннях фініш. Плюс 3 секунди від переслідувача. А третім фінішував миколаївець Олександр ГАРЦЕВ, який показав на цьому Кубку відмінні кондиції. В інтерв’ю перед змаганнями, не включав «тисячу» в число основних, але, як він сказав після фінішу, вирішив поборотися – після фінішу трохи міг розмовляти, так виклався.

qual Olympic 050

КАНОЕ-ОДИНОЧКА. ПАВЛО АЛТУХОВ

В опитуванні, проведеному в групі «Веслування України» у фейсбук, визначилася така перша трійка: Павло АЛТУХОВ (52%), Юрій ВАНДЮК (17%), Дмитро ЯНЧУК (14%). Власне, в такому порядку вони і фінішували, і перевага багаторічного лідера українського веслування в цьому виді веслування була досить таки відчутною: 4.11,41 проти 4.14,26 у конкурента. Хоча гонка далася Павлу непросто: деякий час після фінішу він лежав на плоту, приходячи в себе. «Нервова напруга дається взнаки, адже в перший день була складна гонка у двійці, де нам з Юрієм Вандюком не вистачило буквально кількох кропаль, щоб виграти», - відзначив після фінішу переможець.

Тож Павло, як і три роки тому, відправляється на європейську кваліфікацію в Сегед. Тоді, нагадаємо, він завоював ліцензію, ставши переможцем змагань.

qual Olympic 050

КАНОЕ-ОДИНОЧКА. 200 м. АНАСТАСІЯ РИБАЧОК

В заключний день змагань природа знову вирішила випробувати учасників, особливо в попередніх заїздах, коли йшов дощ з піском і пилом, який надуло із Сахари. Втім, під час фіналів природа проявила свою доброзичливість, особливо, це важливо було для каноїсток-одиночниць, які змагалися в спринті за путівку на олімпійський відбір. За результатами попередніх заїздів головними конкурентами в боротьбі за неї були срібна призерка Олімпійських ігор Анастасія РИБАЧОК і срібна призерка юніорського чемпіонату Європи-2023 в цьому виді програми Ірина ФЕДОРІВ, оскільки Людмила ЛУЗАН не має права на участь у відборі, адже завоювала ліцензію для країни минулого року.

Талановита спортсменка добре взяла старт, нарівні з досвідченими майстринями, але не витримала темпу. Анастасія РИБАЧОК, яка минулого року повернулася у великий спорт після народження дитини (тоді на чемпіонаті України молодість перемогла досвід), свого не віддала. Після фінішу вона скаже, що повернулася в свою передолімпійську форму. Ірині ФЕДОРІВ прийдеться відкласти амбіційні плани на наступну Олімпіаду. А цього року ії чекає перший в кар’єрі дорослий чемпіонат Європи, оскільки олімпійська група Миколи Мацапури ці змагання пропускає: головний старт – Олімпіада.

qual Olympic 050

Фото Анастасії ГОРЛОВОЇ-СЕМИКІНОЇ

ПІДГОТОВКА

До кваліфікації, яка, нагадаємо, відбудеться 8-9 травня в Сегеді, спортсмени готуватимуться в таких локаціях: Марія ПОВХ – в Обухові, Данііл ПЛАТАШ/ Владислав ЛИСЯНИЙ – в Добротворі, Віталій ВЕРГЕЛЕС/ Андрій РИБАЧОК, Павло АЛТУХОВ, Анастасія РИБАЧОК - у Львові, Владислав ВОЛОШИН, Людмила КУКЛІНОВСЬКА/ Ганна ПАВЛОВА - в Умані

ТЕХНІЧНІ РЕЗУЛЬТАТИ

Canoe of Ukraine support

Влад ЄФІМОВ, проєкт «Веслування України»



Новини Україна

04 травня 2024

Роман БУНДЗ: «Віталій Вергелес і Андрій Рибачок заряджені на завоювання олімпійської ліцензії»

Старший тренер збірної України Роман БУНДЗ в інтерв’ю «Веслування України» поділився враженнями від Кубку України,…
01 травня 2024

Марія ПОВХ: «Націлена на завоювання олімпійської ліцензії для України»

Луцька байдарочниця Марія ПОВХ, яка завоювала право взяти участь в олімпійській кваліфікації, поділилася своїми враженнями…
28 квітня 2024

Ігор НАГАЄВ: «У нас є непогані шанси завоювати декілька ліцензій для України на олімпійському відборі»

Головний тренер збірної України Ігор НАГАЄВ в інтерв’ю «Веслуванню України» підбив підсумки Кубку України і…

Міжнародні новини

04 травня 2024

Україна вимагає відсторонення спортсменів росії і білорусії від участі в олімпійській кваліфікації

НОК України, Мінмолодьспорт України і Федерація каное України вказали керівництву Міжнародного олімпійського комітету та Міжнародної…
03 травня 2024

Став відомий склад учасників олімпійської кваліфікації. Серед них – представники країн-агресорів

Сайт міжнародної федерації каное опублікував попередні стартові протоколи олімпійської кваліфікації, який відбудеться 8-9 травня в…
04 вересня 2023

Ukrainian Athletes Unite for Peace Amidst Ongoing Conflict

The bronze medalists of the recent world championship Oleg KUKHARIK, Dmytro DANYLENKO, Ihor TRUNOV and…