Головний тренер збірної України Ігор НАГАЄВ в інтерв’ю «Веслуванню України» підбив підсумки Кубку України і поділився думкою щодо шансів українських спортсменів на олімпійській кваліфікації (фото: Федерація каное України).

КУБОК УКРАЇНИ

- Головна мета Кубку України була відібрати на європейську олімпійську кваліфікацію, і вона досягнута, - відзначив керманич збірної на початку інтерв’ю. – Перемогли, вважаю, найсильніші. Крім того, стояла задача відбору на чемпіонат Європи і на етап Кубку світу в Познані. Терміни досить стислі, але задачі виконані: коло учасників міжнародних стартів окреслено. Є й у нас непогані перспективи завоювати ліцензії.

- Напевно все ж таки до несподіванок в олімпійських видах можна віднести успіх молодіжної двійки Данііл Платаш – Владислав Лисяний…

- Так, це було трошки неочікувано. Звісно, ми знали про цю двійку – на минулорічному чемпіонаті світу серед молоді хлопці стали сьомими. Перед початком підготовки до сезону тренер Юрій Лисяний запропонував, що вони готуватимуться під його керівництвом. Я погодився на це. Двійка Платаш/ Лисяний показала непоганий результат, але достатньо поступається нашій провідній двійці Олег Кухарик/ Ігор Трунов, яка минулого року виграла Європейські ігри. Тож хлопцям треба ще чимало попрацювати, щоб вийти на високий міжнародний рівень.

ЧОЛОВІЧЕ КАНОЕ

- Давайте трохи детальніше про шанси на олімпійській кваліфікації в Сегеді

- В чоловічому каное ми, як відомо, представлені в двох видах програми – Павло Алтухов в одиночці, Віталій Вергелес/ Андрій Рибачок, і в обох є непогані шанси на ліцензії. Але тут є нюанси, оскільки за правилами олімпійського відбору, якщо ліцензії завоюють в обох видах програми, то ліцензія буде віддана більш високому класу. Тож в такому випадку одиночник може постраждати.

Раніше Україна з такими проблемами не зіштовхувалася, адже завойовувала ліцензії в каное, принаймні в одному виді, на чемпіонаті світу. Були випадки, коли Україна завойовувала ліцензії на континентальному відборі в одиночках, той же Юрій Чебан перед Пекіном-2008, а Павло Алтухов – перед Токіо-2020.

ЖІНОЧА БАЙДАРКА

- Двійка Людмила Кукліновська/ Ганна Павлова, крім 500-метрівки, перемогла на Кубку України ще й на 200-метрівці, тобто вони мають непогану швидкість. Якщо враховувати, що минулого року наша провідна каное-двійка Вергелес/ Рибачок показувала час 1.40, а на цьому Кубку України дівчата програли їм дві секунди. Тож орієнтовний час, який Кукліновська/ Павлова можуть показати – 1.42, а з таким часом можна претендувати на боротьбу за ліцензію.

Але, вважаю, що у Маші Повх більше шансів на завоювання ліцензії . По-перше, вона показала час 1.54, і по ходу сезону вона тільки набиратиме оберти, по-друге, в одиночці дві квоти, на відміну від двійки, де лише квота одна.

qual Olympic 052

ЧОЛОВІЧА БАЙДАРКА

- В одиночці виступатиме Владислав Волошин – дуже перспективний байдарочник, у нас давно таких не було, маю на увазі, перед усім, антропометрію – високий зріст плюс довгі руки. Крім того, він емоційно врівноважений. Я давно спостерігаю за ним. Не думаю, що він візьме ліцензію. Але цей наш найсильніший спортсмен в цьому виді, маємо давати йому можливість виступати на міжнародному рівні, щоб він набував досвіду і вдосконалював спортивну майстерність.

Двійка Данііл Платаш/ Владислав Лисяний. На жаль, чоловіча байдарка, якщо висловлюватися футбольною мовою, це група смерті, причому у всіх класах човнів. Що казати, якщо чемпіони світу-2022 іспанці з трудом завоювали олімпійську ліцензію, ставши лише восьмими на ліцензійному чемпіонаті світу. Може нашим молодим байдарочникам пощастить, і вони зроблять це. Але шанси невеликі, самі розумієте. Ми спілкувалися з тренером збірної України з резерву Юрієм Лисяним, який займається їхньою підготовкою, і він також досить тверезо оцінює їхні шанси. На олімпійській кваліфікації він подивиться, як вони виглядають у порівнянні з іншими європейськими екіпажами. Скоріш за все, хлопці підуть по молодіжній схемі, оскільки не хочеться, щоб вони психологічно зламалися, виступаючи на дорослих змаганнях. Молодіжна схема: це участь у молодіжному чемпіонаті України, де відбудеться відбір на чемпіонат Європи і світу в цій віковій категорії.

Данііла Платаша ми знаємо – він був призером чемпіонату Європи серед юніорів. Я задоволений його прогресом: на Кубку України він був другим на 200-метрівці і третім на 500-метрівці, суттєво покращивши свої результати у порівнянні з Кубком України-2023 (38,91 – 37,73, 1.45,14 – 1.43,05 відповідно. – «Веслування України»). Будемо й надалі давати спортсменам можливість розвиватися й надалі, щоб вони приносили медалі Україні.

ЖІНОЧА КАНОЕ-ОДИНОЧКА

- Ми бачимо, що зусилля, які були направлені на відновлення Анастасії Рибачок після народження дитини, не були даремними. Мінмолодьспорт забезпечило їй тримісячну підготовку в Туреччині – вона знаходилася там з дитиною і мамою, яка допомагала в догляді за неї. Вона готувалася з Дмитром Гриньком – колишнім каноїстом, котрий, як відомо, раніше працював масажистом в збірній України. На Кубку України ми побачили, що в неї досить гарна робота – з верхньої руки вона працює дуже добре, просування човна йде ефективно. Вона цілком може завоювати ліцензію в одиночці.

Думав, що конкуренцію нашим лідерам складе на Кубку України Ірина Федорів, але вона ще дуже молода – їй лише 18 років. А Людмила Лузан і Анастасія Рибачок – це, як то кажуть, зубри. Федорів має й надалі працювати. Ми маємо думати вже про Олімпіаду-2028 і відповідно збирати команду на наступний олімпійський цикл. Чим сильніше буде команда, тим краще у нас будуть перспективи на Олімпійських іграх.

ПАРИЖ-2024

- За підсумками Кубку України вже визначений склад збірної України в тих видах, в яких ми вже маємо ліцензію…

- В цілому, так. Нагадаємо, що система відбору в байдарці-четвірці була така: якщо екіпаж, який завоював олімпійську ліцензію стає переможцем Кубку України, то саме він відправляється в Париж, якщо переможцем стає інший екіпаж, то олімпійська четвірка визначається на етапі Кубку світу в Познані. Наша провідна четвірка Олег Кухарик/ Дмитро Даниленко/ Ігор Трунов/ Іван Семикін перемогла на Кубку, тож саме ці байдарочники відправляються в Париж, з чим їх і вітаю. Зазначу, що вони будуть цілеспрямовано готуватися до Олімпійських ігор і в чемпіонаті Європи не братимуть участь, для Євро комплектуватиметься інший екіпаж. Крім того, можна вже сказати, що на екіпаж Кухарик/ Трунов візьме участь у змаганнях двійок на дистанції 500 м в Олімпійських іграх. Якщо Платаш/ Лисяний завоюють ліцензію в цьому виді програми на європейській кваліфікації, то вони також візьмуть участь на Іграх в Парижі.

UkrCup 02

- Як відбудеться формування олімпійської жіночої каное-двійки?

- За підсумками Кубку України у формуванні двійки візьмуть участь призерки на дистанції 500 м: Людмила Лузан, Анастасія Рибачок і Валерія Терета.

Ми схиляємося до того, щоб відновити екіпаж Лузан/ Рибачок, котрий, як відомо, став срібним призером в Токіо-2020, вигравав чемпіонат світу і Європи. Поки Анастасія була у декреті, Валерія, нагадаю, допомогла Україні і разом з Людмилою Лузан стала переможницею Європейських ігор.

Керівництво збірної України, Мінмолодьспорту і НОК України налаштовані відновити двійку Лузан/ Рибачок з тим, щоб вона боролася за медалі Олімпійських ігор.

Відзначу, що група каноїсток під керівництвом Миколи Мацапури, як і байдарка-четвірка, чемпіонат Європи пропустить. Немає сенсу робити декілька піків під час олімпійського сезону, адже головна задача – успішно виступити саме на Олімпіаді, а не на будь-яких інших змаганнях, тож підготовка буде побудована саме з таким прицілом.

А склад команди на чемпіонаті Європи остаточно буде сформований вже після етапу Кубку світу в Познані.

Влад ЄФІМОВ, проєкт «Веслування України»

Canoe of Ukraine support



Новини Україна

05 травня 2024

Юрій ЛИСЯНИЙ: «В боротьбі за олімпійську ліцензію хлопці мають відпрацювати на 110%»

Старший тренер збірної України Юрій ЛИСЯНИЙ відповів на питання «Веслування України» за підсумками Кубку України,…
04 травня 2024

Роман БУНДЗ: «Віталій Вергелес і Андрій Рибачок заряджені на завоювання олімпійської ліцензії»

Старший тренер збірної України Роман БУНДЗ в інтерв’ю «Веслування України» поділився враженнями від Кубку України,…
01 травня 2024

Марія ПОВХ: «Націлена на завоювання олімпійської ліцензії для України»

Луцька байдарочниця Марія ПОВХ, яка завоювала право взяти участь в олімпійській кваліфікації, поділилася своїми враженнями…

Міжнародні новини

13 травня 2024

Луцька байдарочниця Марія ПОВХ завоювала останню ліцензію для українського веслування. Каноїсти вперше без Олімпіади

Луцька байдарочниця Марія ПОВХ завоювала путівку на Олімпійські ігри-2024 за підсумками європейської кваліфікації, яка відбулася…
07 травня 2024

В середу українські веслувальники розпочнуть боротьбу за останні олімпійські ліцензії

Сайт міжнародної федерації каное опублікував остаточні стартові протоколи олімпійської кваліфікації, який відбудеться 8-9 травня в…
06 травня 2024

Владислав ВОЛОШИН: «Задача-максимум на олімпійській кваліфікації – завоювання ліцензії»

19-річний южненський байдарочник Владислав ВОЛОШИН відповів на питання «Веслування України» перед стартом олімпійської кваліфікації в…