Срібна призерка чемпіонату світу-2022 Анастасія ЧЕТВЕРІКОВА («в каное-двійці, 500», з Людмилою Лузан) в інтерв’ю проєкту «Веслування України» підбила підсумки змагань. Бесіда пройшла за кілька годин після завоювання медалі.

- Анастасіє, медаль, яку ви завоювали вже не перша на такому рівні. Канадська медаль – особлива?

- Так. Особлива. Це були перші серйозні гонки після Олімпійських ігор, і ми раді, що нам вдалося підтвердити статус срібних призерок Ігор. Так, дійсно, ми поки що не дотягуємо до китаянок. Це, звісно, неприємно, але в Парижі-2024, сподіваюся, виправимо ситуацію.

ФІНАЛЬНА ГОНКА

- Кілька слів про фінальну гонку. Порівняйте ії, будь ласка, з фіналом Олімпійських ігор. Результат такий же, але конкуренти були дещо інші…

- У порівнянні з Олімпіадою гонка пройшла складніше, гадаю, через це, що підготовка у нас пройшла не так, як хотілося. Ми працювали в цьому році під психологічним тиском через те, що відбувається країні, а у нас, які відомо, війна. Як відомо, це перший рік після Олімпійських ігор, і ми, можливо хотіли б відпочити. Але до Парижу-2024 замало часу і було вирішено, що продовжимо виборювати медалі на великих міжнародних стартах. За підсумками чемпіонату світу можна зробити, що конкуренція в нашому основному виді зростає. Зараз третіми були угорки, яких взагалі в минулому році не було серед конкурентів. На Кубку світу в Рачіце ми програли кубинкам, зробили висновки і були впевнені, що завоюємо медаль. А ось яке місце посядемо, то було, звісно, цікаво.

Що стосується безпосередньо гонки, то ми непогано розігнали човен, потім зробили свою справу посередині дистанції – потужною та довгою роботою, а під кінець пішли фініш. Ми знали, що темпові екіпажі начебто забувають про те, що є ще друга половина (посміхається). Навіть, якщо програємо на половині дистанції, знаємо, що далі візьмемо своє. Ми були між угорками і кубинками, які потім значно відстали – все, що вони могли зробити проти вітру, вони віддали на першій половині. А ось з угорками, як говорять, бодалися майже до кінця.

Chetverikova World 03

ВІЙНА І СПОРТ

- Наскільки важко було зосередитися на змаганнях, знаючи, що відбувається в Україні, тим більше, що ваші батьки знаходяться в Херсоні в окупації…

- Рятує в цьому випадку одне: що ми робимо це для нашої країни, що ми робимо це для нашого народу, робимо для того, щоб всі бачили, що наша країна непереможна і дуже сильна. Насправді, це єдине, що рятує нас, адже перші дні ід початку війни все валилося з рук, не знали, як взяти себе в руки. Мої батьки, які знаходяться в Херсоні, так саме вважають, що ми маємо робити свою справу, доводити, що ми сильна нація, адже ми це робимо для нашої країни. І вони, знаходячись в окупації, радіють нашим гонкам, радіють нашим перемогам.

- З батьками після фіналу чемпіонату світу спілкувалися?

- Так. Звичайно. Мама зателефонувала, плакала в трубку, радіючі нашій медалі. Дуже емоційно поспілкувалися. А такі позитивні емоції допомагають їм вижити в окупації. Вони тримаються тільки на тому, що ми з братом не знаходимося в Херсоні, тримаються завдяки нашим успіхам, нашім маленьким перемогам. Ми – їхня підтримка, як і вони - наша.

- Так, ваші батьки отримали позитивні емоції повною мірою - і під час гонки, і коли ви піднялися на п’єдестал і підняли наш прапор…

- Так, для всієї країни дуже важливо, що на міжнародних змаганнях підіймається прапор України. Це реально показує нашу країну, ії силу, показує нас самих.

- Ви мали йти на чемпіонаті світу ще одну дистанцію – «каное-двійку, 500, мікст», адже в травні виграли дві медалі на етапах Кубку світу разом з Андрієм Рибачком…

- Чесно кажучи, не знаю, що сказати. Просто немає слів… (в каное-двійці, мікст на чемпіонаті світу виступав екіпаж Лузан/ Алтухов, який на міжнародних стартах раніше не виступав, посів 5-е місце, відставши на 5 секунд. – «Веслування України»)

Chetverikova mum

ЧЕМПІОНАТ ЄВРОПИ

- Так, неприємна ситуація… Залишається ще один старт в сезоні – чемпіонат Європи...

- Із Канади ми повертаємося в Україну і потім, за кілька днів, виїжджаємо на чемпіонат Європи в Мюнхен. Можливо, буде якійсь маленький збір, адже треба якось підводитися до чемпіонату Європи. Знаю, що Люда буде знаходитися у Львові. Повертаємося 10 серпня, а 15-го, якщо не помиляюся, відправляємося в Мюнхен (бесіда проходила 6 серпня через кілька годин після завоювання срібною медалі чемпіонату світу. – «Веслування України»). Напевно, буду в Ковелі, де мешкає мій хлопець – Андрій Рибачок. Звісно, на чемпіонаті Європи націлююся на максимальні результати.

Chetverikova World 03

Влад ЄФІМОВ, проєкт «Веслування України»

Інтерв’ю срібної призерки чемпіонату світу-2022 Анастасії ЧЕТВЕРІКОВОЇ проєктy «Веслування України». Відеоверсія



Новини Україна

01 травня 2024

Марія ПОВХ: «Націлена на завоювання олімпійської ліцензії для України»

Луцька байдарочниця Марія ПОВХ, яка завоювала право взяти участь в олімпійській кваліфікації, поділилася своїми враженнями…
28 квітня 2024

Ігор НАГАЄВ: «У нас є непогані шанси завоювати декілька ліцензій для України на олімпійському відборі»

Головний тренер збірної України Ігор НАГАЄВ в інтерв’ю «Веслуванню України» підбив підсумки Кубку України і…
25 квітня 2024

Визначилися всі учасники олімпійської кваліфікації з веслування

За підсумками Кубку України, який відбувся в Умані, визначилися учасники європейської олімпійської кваліфікації з веслування…

Міжнародні новини

04 вересня 2023

Ukrainian Athletes Unite for Peace Amidst Ongoing Conflict

The bronze medalists of the recent world championship Oleg KUKHARIK, Dmytro DANYLENKO, Ihor TRUNOV and…
04 вересня 2023

Українські байдарочники провели в Німеччині масштабну акцію проти участі спортсменів росії і білорусії в міжнародних…

Бронзові призери нещодавнього чемпіонату світу Олег КУХАРИК, Дмитро ДАНИЛЕНКО, Ігор ТРУНОВ і Іван СЕМИКІН провели…
25 серпня 2023

Вперше з 2000-го року українські байдарочники виступатимуть на Олімпійських іграх

Збірна України завоювала олімпійську ліцензію на чемпіонаті світу в Дуйсбургу і тепер, вперше з 2000-го…