Старший тренер збірної України Микола МАЦАПУРА, який також ж є тренером каноїстки олімпійської збірної Людмили ЛУЗАН, підбив підсумки ії виступу на Євро-2021 і розповів про підготовку до Токіо-2020.

- Миколо Івановичу, Людмила завоювала 4 медалі на чемпіонаті Європи. Напевно ви задоволені ії виступом?

- Не повністю. Задоволений всім, крім спринту, де Люда, як відомо, стала другою. Але для цього були об’єктивні причини. Перед усім те, що вона йшла «двійку, 200 м», а це більш швидкісний, більш темповий вид. З нього складно перебудуватися на одиночний спринт. Плюс позначилася на виступі і втома, все ж таки це потужна коротка дистанція, де відбувається чималий виплеск енергії. У Люди старт завжди потужний, вибуховий, а тут вона старт програла: стартувала четвертою-п’ятою, програючи сантиметрів п'ятнадцять конкурентам. Одна справа – лідирувати, зовсім інша – наздоганяти. Адже робота в цьому випадку перебудовується, починаєш робити зайві рухи, що ліквідувати відставання. Я розраховував на перше місце. В цілому ж, виступ на Євро був дуже гарним. Тим більше, що вона вперше вийшла на такий рівень. Тож оцінюю виступ на оцінку «5», але без плюса (посміхається).

- Ми розуміємо, що головний старт року – Олімпійські ігри, і вся підготовка планується саме до цих змагань…

- Так, дійсно, головний старт – Олімпіада, тому початково я не планував їхати на Євро, а поїхати в тренувальний центр в Сянках (Карпати) – зробити силову роботу, побігати і таке інше. Але, обговоривши це питання з Юрієм Володимировичем (Чебаном, головним тренером збірної України. – пресслужба) і Людою, все ж таки зробили вибір на користь Євро і, вважаю, правильний вибір. Заявилися у всі види програми, благо всі види розходилися за часом дуже добре. А чим більше стартів, тим краще для Люди. Це відмінний досвід для неї. Плюс на цих стартах вона ще більше пізнала своїх суперників.

- Яка робота планується в подальшому?

- Після Євро відправляємося в Сянки (бесіда проходила 7 червня. – пресслужба). День погуляємо, відпочиваємо. Далі побігаємо – треба убрати зайву вагу з ніг, а також займемося силовою підготовкою – після води вона впала майже до нуля. Далі збір в Обухові. Там спочатку покатаємо об’єми – в різних режимах, а потім розпочнемо роботу безпосередньо в двійці: ходитимемо різні за тривалістю відрізки, щоб скатати човен – спортсменки мають добре відчувати один одного. В заключній фазі: робота над стартом, розвитком максимальної швидкості, максимальної спеціальної сили – з використанням гальм, опору.

Далі – Олімпійські ігри, де вже підлаштовуватимемося під ті умови, в яких будуть спортсмени цих змаганнях, адже перші три дні на Іграх маємо бути в самоізоляції, в готелі. Тож треба бути підтримувати фізичну форму в цей період. 25 липня ми маємо прилетіти в Токіо, і тільки 28-го нас випустять на воду – у нас буде 4-5 днів до змагань.

Враховуючи, що я вже двічі був в Японії і розумію, в яких умовах ми перебуватимемо, зможу застосувати цей досвід з користю.

Пресслужба ФКУ



Новини Україна

05 травня 2024

Юрій ЛИСЯНИЙ: «В боротьбі за олімпійську ліцензію хлопці мають відпрацювати на 110%»

Старший тренер збірної України Юрій ЛИСЯНИЙ відповів на питання «Веслування України» за підсумками Кубку України,…
04 травня 2024

Роман БУНДЗ: «Віталій Вергелес і Андрій Рибачок заряджені на завоювання олімпійської ліцензії»

Старший тренер збірної України Роман БУНДЗ в інтерв’ю «Веслування України» поділився враженнями від Кубку України,…
01 травня 2024

Марія ПОВХ: «Націлена на завоювання олімпійської ліцензії для України»

Луцька байдарочниця Марія ПОВХ, яка завоювала право взяти участь в олімпійській кваліфікації, поділилася своїми враженнями…

Міжнародні новини

17 травня 2024

Відновлений після руйнівної повіні каяк-центр прийматиме чемпіонат Європи за участю українців

7 українських спортсменів візьмуть участь у чемпіонаті Європи з веслувального слалому, який розпочався в словенському…
13 травня 2024

Луцька байдарочниця Марія ПОВХ завоювала останню ліцензію для українського веслування. Каноїсти вперше без Олімпіади

Луцька байдарочниця Марія ПОВХ завоювала путівку на Олімпійські ігри-2024 за підсумками європейської кваліфікації, яка відбулася…
07 травня 2024

В середу українські веслувальники розпочнуть боротьбу за останні олімпійські ліцензії

Сайт міжнародної федерації каное опублікував остаточні стартові протоколи олімпійської кваліфікації, який відбудеться 8-9 травня в…