В четвер, в португальському містечку Понте-де-Ліма стартує чемпіонат світу з марафону за участю збірної України. До вашої уваги історичний матеріал, присвячений веслувального марафону.

ВЕСЛУВАЛЬНИЙ МАРАФОН. ВІД 15 ДО 420 КМ

Марафон. Що ми взагалі знаємо про марафон? Що це 42 з копійками км, які людина долає бігом. Але ми ж веслувальники? І причому тут біг? А при тому, що у веслуванні на байдарках та каное є свої традиції у проведенні змагань з марафону, а саме наступні перегони:

  • The descent of the river Sella, проводяться в Іспанії на ріці Сел’я, з 1929 року. Дистанції 15 и 20 км (в цьому році змагання відбулися у 84-й раз);
  • Devises to Westminster International Canoe Marathon, проводяться в Англії на ріці Ейвонта Темзаз 1948 року. Дистанція 125 миль (201 км) 77 поворотів;
  • Dusi Canoe Marathon, проводится в ПАР на ріці Умсиндусі з 1951 року. Проводяться у три етапи, протягом 3-х днів. Дистанція 120 км;
  • Gauja XXL, проводяться в Латвії на ріці Гауяз 2009 року. Дистанції 90, 310 і 420 км;
  • Türi-Tori, проводяться в Естонії на ріці Пярну з 2010 року. Дистанції 47, 78 и 104 км.

canoe marathon history 02

Марафонські змагання "Gauja XXL"

МІЖНАРОДНА ІСТОРІЯ МАРАФОНУ

Міжнародний інтерес вперше виник у 1960-х роках, коли національні команди почали регулярно брати участь у змаганнях «Devises і Sella», а також у «Liffey Descent» в Ірландії. Коли у 1968 році в Данії почався «Тур де Гудена» (на фото), міжнародний інтерес до перегонів на довгі дистанції надзвичайно зріс. Лише за кілька років ця гонка стала великою подією, адже у ній взяли участь до 20 країн і понад 1000 веслувальників.

canoe marathon history 06

Цей розвиток подій і пропозиції від кількох національних федерацій призвели до неофіційної зустрічі у 1975 році на «Тур де Гудена» між директором BCU Гордоном Річардсом, менеджером британської команди Джимом Россітером, засновником гонки Gudena Еріком Вілче та генеральним секретарем Данської федерації каное Йорном Кронбергом. Було вирішено провести зустріч у Лондоні в грудні того ж року за участю представників британської, голландської, ірландської, норвезької та датської федерацій. Мета полягала в тому, щоб змусити ICF визнати каное-марафон, як окрему змагальну дисципліну та схвалити правила змагань для Конгресу ICF 1976 року, на основі того факту, що понад 20 національних федерацій практикують цей вид змагань.

Лише через 8 років наполегливої праці на Конгресі ICF у Софії, у 1984 році, комітет з марафонських перегонів був не тільки одностайно схвалений, але й схвалив сміливий запит на проведення чемпіонату світу 28 голосами «за» і лише 4 «проти». Це була справжня перемога для прихильників марафону. Після багатьох років наполегливої праці цей вид гонок був беззаперечно визнаний ICF.

Після схвалення проведення чемпіонату світу з 1988 року відбулося значне зростання інтересу до марафонського веслування на байдарках та каное. До того часу у змаганнях брали участь переважно європейські команди, хоча і США, і Канада регулярно відвідували великі події невеликими командами.

МАРАФОН В УКРАЇНІ

В Україні чемпіонат з марафону почав проводитися офіційно з 2006 року, але не регулярно. І лише з 2014 року ці змагання почали проводитися щорічно, а з 2015 року присвячені пам’яті воїна-спортсмена Ігоря Присяжнюка. Ці змагання традиційно відбуваються у Вінниці при активній участі обласної федерації веслування на байдарках і каное.

marathon UkrChamp day2 006

canoe marathon history 05

На міжнародній арені українські спортсмени перші призові місця посіли у 2011 році, коли каноїсти Едуард Шеметило та Олексій Шпак завоювали срібло в двійці.

І у 2016 році засвітилася наша зірочка Людмила Бабак (на фото: Зі своїм наставником Сергієм Снежком і на п'єдесталі чемпіонату світу-2021). У цьому році вона завоювала бронзову нагороду, а з 2017 року по сьогодення вона залишається незмінним лідером у каное-марафоні серед каноїсток.

Бажаємо успіхів усій нашій команді на чемпіонаті світу у Понте-де-Ліма.

Оксана ЧИЧКАН, проєкт «Веслування України»

canoe marathon history 05

 canoe marathon history 05



Новини Україна

20 квітня 2024

Дмитро ЯНЧУК: «Перша ціль сезону – перемога в Кубку України»

Бронзовий призер Олімпійських ігор-2016 Дмитро ЯНЧУК перед стартом Кубку України дав інтерв’ю проєкту «Веслування України».
18 квітня 2024

Микола МАЦАПУРА: «Підготовка Людмили Лузан до олімпійського сезону відрізнялася від попереднього»

Старший збірної України з веслування Микола МАЦАПУРА, який відповідає за підготовку жіночого каное, відповів на…
18 квітня 2024

«100 днів до відкриття Олімпійських ігор у Парижі». ФОТОРЕПОРТАЖ

Як ми повідомляли, відомі українські веслувальники нарівні з іншими зірками українського спорту долучилися до активності…

Міжнародні новини

04 вересня 2023

Ukrainian Athletes Unite for Peace Amidst Ongoing Conflict

The bronze medalists of the recent world championship Oleg KUKHARIK, Dmytro DANYLENKO, Ihor TRUNOV and…
04 вересня 2023

Українські байдарочники провели в Німеччині масштабну акцію проти участі спортсменів росії і білорусії в міжнародних…

Бронзові призери нещодавнього чемпіонату світу Олег КУХАРИК, Дмитро ДАНИЛЕНКО, Ігор ТРУНОВ і Іван СЕМИКІН провели…
25 серпня 2023

Вперше з 2000-го року українські байдарочники виступатимуть на Олімпійських іграх

Збірна України завоювала олімпійську ліцензію на чемпіонаті світу в Дуйсбургу і тепер, вперше з 2000-го…