Як відомо, чемпіонат світу з веслування-2022 відбудеться в Канаді, а саме в Галіфаксі, що висуває вимоги до спортсменів щодо адаптації. Про це ми поспілкувалися з одним з провідних спортивних науковців країни – керівником комплексної наукової групи збірної України, завідувачем кафедри кіберспорту та інформаційних технологій НУФВСУ Оксаною ШИНКАРУК.

ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

- Отже, Оксано Анатоліївно, які рекомендації від науки стосовно адаптації в Галіфаксі, який відстає у часі на 6 годин?

- При перетинанні часових поясів на чотири і більше годин відбуваються зміни в організмі, а саме неузгодженість циркадних ритмів, зокрема показників спортивної працездатності, тобто в період адаптації до нового часового поясу спостерігається ії зниження, порушується сон і таке інше. Є певні обмеження функціональних можливостей.

Для того, щоб організм спортсмена мав час для адаптації і відновлення функціональних можливостей, оптимальний термін вильоту - за 14 днів до старту. Відновлюються частково функції на 9-й день, повністю - на 10-11-й день після перельоту. Необхідно при цьому враховувати і індивідуальні показники спортсменів. Найнебезпечніший період – п’ятий-восьмий день адаптації. В цей період основні показники, особливо психофізіологічні, спеціальна працездатність знижуються, порушується сон.

Вважається, що переліт на захід переноситься легше, ніж на схід, десь на 40-60%. Тобто людині легше подовжити свій день після перельоту в західному напрямку, ніж його скоротити при перельоті на схід.

Молоді спортсмени (віком до 25-30-ти років) легше переносять десинхронізацію циркадних ритмів, втім, через більш швидкий метаболізм у них більша сонливістьLake Banook large

Галіфакс (Канада). Озеро Банук, де відбудеться цьогорічний чемпіонат світу

Також, за даними зарубіжних спеціалістів, так звані «сови» мають переваги перед «жайворонками» при адаптації на заході.

Важливо, щоб тренер і лікар прорахували всі шляхи корекції.

Для нормалізації біологічних ритмів необхідно до десяти днів. Для цього можна застосовувати різні олігопептіди (4-6 днів). Для того, щоб стабілізувати ритм «день-ніч» необхідно до шести днів. Тож, наголошую, що у спортсмена для адаптації має бути принаймні 10-11 днів, краще – два тижні.

КОРЕКЦІЯ

- Для нормалізації ритму «день-ніч», необхідно давати мелатонін (1-3 дні). Також для корекції такого десинхронозу, необхідно за 7-10 днів до від’їзду здвинути режим сну десь на дві години, не більше. Тож режим харчування також треба здвинути на такий час. Також за кілька днів до вильоту в Канаду, необхідно добре виспатися. Безпосередньо перед польотом рекомендується добре поїсти, причому їжа має бути з високим змістом білка і низьким змістом вуглеводів. Чому? Тому, що саме дієта з високим змістом білків робить збуджуючий вплив, тож в польоті людина буде більш активна. Також для цього бажано у вечірній час знаходиться у кімнаті з яскравим освітленням.

В період польоту рекомендується максимально відмовитися від сну. Це принциповий момент. Бажано вилітати в першій половині дня, щоб прилетіти ввечері, але це не завжди можливо забезпечити.

Втім, в період польоту можна дозволити спортсмену короткочасний сон, щоб послабити тягу до сну, яка може бути в першій половині перельоту в Канаду. Тренери за видами мають відстежувати ці моменти.

Для підтримки збудження можна також робити прості фізичні вправи, якусь активну діяльність в літаку.

Shinkaruk 01

- Який найкритичніший термін вильоту в Канаду? Чемпіонат світу, нагадаю, стартує 3 серпня.

- Бажано, як я казала, вилітати за 14 днів до старту, це 20 липня. Найкритичніший термін виступу - на 5-6-й день після прильоту. В ці дні, взагалі, можна не виходити на старт – результат очевидний. Мінімум в розпорядженні має бути 10-11 днів. Не менше.

Так, буває, що спортсмени прилітають під старт. Але це – 50/50. Якщо це дисципліна, змагання якої тривають в один день, це може спрацювати. Але у веслуванні – це майже неймовірно. Зниження функцій в період адаптації – з 3-го по 8-й дні, і, навіть, якщо в період підготовки все робилося правильно, а виступ буде в цей період – це не допоможе. Адже спортсмен не зможе в цей період відновити свою готовність на 100%. Це принципово.

РЕКОМЕНДАЦІЇ

- Що має робити спортсмена після прильоту в Галіфакс?

- Якщо прилітаємо в світлий час доби, то необхідно погуляти, адже яскраве освітлення сприятиме якнайшвидшій адаптації, адже під час цього виробляється мелатонін. Через 2-3 години після прильоту до місця подій можна провести тренування з малим навантаженням. Тренер має розуміти, що в перші дні відбувається порушення циркадних ритмів, тобто в перші два дні треба знизити навантаження на 30-40%. Перші два дні носять характер втягуючих. Важливо, щоб з 5-го по 8-й дні була легка робота, але з 6-го дня вже можна додавати навантаження. На 8-й день вже починаються відновлюватися функції, тож тут вже можна давати швидкісну роботу. Останніми відновлюються психофізичні характеристики. На четвертий день починається відновлення працездатності, і вже можна планувати підведення до змагань. Втім, треба пам’ятати, що до восьмого дня всі характеристики, пов’язані з реакцією, гальмуванням, збудженням, ще будуть в зниженому стані.

Якщо, наприклад, спортсмен змагається без акліматизації, тобто наступного дня після прильоту, то в нього адаптація до часового поясу уповільнюється. Тобто, в жодному разі не ганятися відразу після прильоту, та з шостого по восьмий дні адаптації.

- Які рекомендації за харчуванням в період адаптації?

- Головна рекомендація – білкова їжа в перші дні після прильоту. Це потрібно для того, щоб налагодити циркадний режим. Взагалі, на заключному етапі підготовки спортсмену необхідно збалансоване харчування.

Також в період гострого десинхронозу рекомендується, щоб вечеря була легка з високим змістом вуглеводів, не пізніше, ніж за півтори години до сну.

Спати треба лягати на годину-дві раніше того часу, до якого ми звикли.

Якщо спортсмени в літаку будуть максимально довго бодрствувати, період нічного відпочинку буде суттєво запізнюватися, і це дозволить спортсмену добре відпочити після польоту. В першу ніч вони легко засинають, але упродовж двох-трьох діб вночі можливо буде пробудження та безсоння. Тому перед сном, упродовж трьох днів, треба приймати мелатонін. Нормальна структура сну відновлюється після 2-4-х днів.

Є спеціальна таблиця, в якій вказані терміни відновлення функцій. В ній зібрані дані за підсумками обстежень, які проводили спеціалісти різних країн. Головне, що ми бачимо, про що я говорила вище, – упродовж восьми днів відбувається різні зміни в організмі, після чого йде відновлення.

vidnovlen tabl 1

- Чи є розбіжності в адаптації у чоловіків та жінок?

- В принципі, ні. Але у жінок можуть спостерігатися зміни в менструальному циклі.

- Чи є розбіжності у спринтерів та спортсменів, який будуть йти довгі дистанції?

- У тих, хто йде більш довгі дистанції, відновлення показників – до восьми днів, у веслувальників, які спеціалізуються на коротких дистанціях, певні показники будуть раніше відновлюватися. Тобто вони раніше виконуватимуть необхідну для підготовки швидкісну роботу.

ЗБІРНА УКРАЇНИ

- Чи проводилося в цьому році поглиблене медичне обстеження збірної України в цьому році?

- Нажаль, ні. Обстеження було заплановано після прильоту із Туреччини, але, як ви знаєте, через війну, команда залишилась за кордоном і продовжила підготовку.

- Чи є у вас контакт з тренерським штабом збірної України?

- Так, звичайно. Також постійно спілкуюся з цього приводу з науковцем збірної України Людмилою Тайболіною, яка упродовж підготовки здійснює моніторинг серцево-судинної системи організму спортсменів після навантажень методом векторкардіографії. Цей метод дає оперативну інформацію про стан серцевого м’язу спортсмена після навантажень та відновлення. Ми порівнювали ці дані з результатами виступів на змаганнях щодо відповідності підготовки та підведення спортсменів на змагання в оптимальному стані. «Влучання» в результат – приблизно 80%.

Є, звісно, питання по формуванню екіпажів. Якщо формується екіпаж, його необхідно готувати не один рік, для демонстрації високого результату.

ЕКІПАЖІ

- Трохи про екіпажі. Екіпаж чоловічої четвірки був визначений на початку вересня – потім став чемпіоном світу, а в травні підтвердив свій високий клас на етапах Кубка світу. А ось жіноча олімпійська четвірка змінилася на три чверті і мала тільки два старти. Чи вистачить часу для скатування?

- Тут важливо, щоб спортсмени сиділи, що називається, на своїх місцях. Якщо вони на своїх місцях, це вже велика заслуга тренера, а далі йому вже потрібно цей човен скатувати, доводити роботу до автоматизму.

Дуже важливо, щоб тренер підвів екіпажі в оптимальній готовності саме до чемпіонату світу. Результати на етапах Кубку світу є контрольними, де ми можемо проаналізувати виступи і інших екіпажів, відрив за часом та змоделювати час, з яким спортсмени мають можливість потрапити до фіналу і показати гідний час. Зарубіжні спортсмени, часто-густо, використовують такі змагання для контролю за своїм станом, для підйому певних функцій. Треба орієнтуватися тільки за модельними показниками на конкретний період сезону.

WC Poznan 03

Байдарка-четвірка після перемоги на чемпіонаті світу-2021 підтвердила свій клас на етапах Кубку світу (зліва направо): Ігор ТРУНОВ, Дмитро ДАНИЛЕНКО, старший тренер збірної України Олександр СІМОНОВ, Іван СЕМИКІН, Олег КУХАРИК.

АЛТУХОВ

- Хотілось би дізнатися ваша думку про результати виступів каноїста-одиночника Алтухова. В період 2015-2016 він продемонстрував ряд високих результатів на великих міжнародних стартах, але потім подібних успіхів не добивався. Що скажете на цей рахунок, якщо ви, звісно, маєте інформацію з цього приводу?

- Для отримання високого результату, як відомо, необхідно чимало складових. Як показала європейська кваліфікація на Олімпіаду, Павло має спортивний характер і вміє налаштовуватися на відповідальний старт. На даних змаганнях тренер грамотно його підвів і в підсумку була завойована ліцензія.

Altukhov site 07

У Алтухова дуже потужний, кваліфікований тренер Сергій Жиляєв, і сам Павло серйозно підходить до підготовки: цікавиться, які процеси відбуваються в організмі, як реагує на навантаження, як проходить відновлення. Він багато читає на цю тему, за що його дуже поважаю. В цьому сенсі він продвинутий спортсмен. Він дослухається до свого організму. Я бачила наживо, як він працював на одному закордонних зборів: чітко фіксував пульсові зони, знав, що й коли робити. Тренувальна логістика у нього вибудована дуже добре. В цьому сезоні Павла не бачила в роботі, тому більш детально не можу говорити.

Можно одно казати: він має потужний потенціал і, як я цікавилася, форма його йде по висхідній.

ЧЕМПІОНАТ ЄВРОПИ І СВІТУ

- Ще одне питання перед тим, як ми вийдемо на фінішну пряму нашої цікавої бесіди. Через 10 днів після чемпіонату світу наступний важливий старт року – чемпіонат Європи, який відбудеться в Мюнхені. Як тут правильно адаптуватися.

- Тут має бути ювелірна робота тренера. Якщо це грамотний спеціаліст, то він виведе спортсмена на пік та стан готовності, який триватиме не один день, а 25-30 днів, то спортсмен покаже високий результат і на чемпіонаті світу, і, в даному випадку, на чемпіонаті Європи.

Є такий термін: відставлений тренувальний ефект. Наприклад, тренується спортсмен півтора-два місяці до старту, а ефект проявляється на змаганнях. Від того, як і скільки за часом цей тренувальний процес тривав, залежить тривалість відставленого тренувального ефекту та утримання оптимального стану готовності упродовж місяця. В цьому і вся фішка адаптації до чемпіонату Європи, про яку ви питаєте.

- Ваші побажання українських веслувальникам на чемпіонаті світу…

- По-перше, щоб тренерський штаб і спортсмени були дружніми. А що стосується суто спортивної сторони, то бажаю, щоб спортсмени і екіпажі зуміли довести свою конкурентоспроможність на світовому рівні та показали свої найкращі результати, що дуже важливо в контексті боротьби за олімпійську ліцензію, вже в наступному році. Більше медалей і успіхів всім спортсменам збірної.

WC Poznan 03

Познань. Кубок світу. Анастасія ЧЕТВЕРІКОВА і Андрій РИБАЧОК завоювали на двох 5 медалей, а на чемпіонаті світу виступатимуть в однакових олімпійських видах - "каное-двійці, 500 м"

Влад ЄФІМОВ, проєкт «Веслування України»



Новини Україна

18 квітня 2024

Микола МАЦАПУРА: «Підготовка Людмили Лузан до олімпійського сезону відрізнялася від попереднього»

Старший збірної України з веслування Микола МАЦАПУРА, який відповідає за підготовку жіночого каное, відповів на…
18 квітня 2024

«100 днів до відкриття Олімпійських ігор у Парижі». ФОТОРЕПОРТАЖ

Як ми повідомляли, відомі українські веслувальники нарівні з іншими зірками українського спорту долучилися до активності…
18 квітня 2024

Відомі українські веслувальники взяли участь у зірковому заході, присвяченому Олімпійським іграм в Парижі

Відомі українські веслувальники нарівні з іншими зірками українського спорту долучилися до активності «100 днів до…

Міжнародні новини

04 вересня 2023

Ukrainian Athletes Unite for Peace Amidst Ongoing Conflict

The bronze medalists of the recent world championship Oleg KUKHARIK, Dmytro DANYLENKO, Ihor TRUNOV and…
04 вересня 2023

Українські байдарочники провели в Німеччині масштабну акцію проти участі спортсменів росії і білорусії в міжнародних…

Бронзові призери нещодавнього чемпіонату світу Олег КУХАРИК, Дмитро ДАНИЛЕНКО, Ігор ТРУНОВ і Іван СЕМИКІН провели…
25 серпня 2023

Вперше з 2000-го року українські байдарочники виступатимуть на Олімпійських іграх

Збірна України завоювала олімпійську ліцензію на чемпіонаті світу в Дуйсбургу і тепер, вперше з 2000-го…